Варицелата и скарлатината са все още тук. Според РЗИ-София в момента

...
Варицелата и скарлатината са все още тук. Според РЗИ-София в момента
Коментари Харесай

РЗИ-София: Нямаме извънредна ситуация с варицела и скарлатина

Варицелата и скарлатината са към момента тук. Според РЗИ-София сега не се намираме в изключителна обстановка във връзка с разпространяването на варицела и скарлатина.

  от уеб страницата на столичната здравна ревизия обаче демонстрира, че в една и съща седмица през 2019 и 2020 година разпространяването на скарлатина е било 25 и 19 случая . За същата седмица през 2023 година те са били 151

Има увеличена заболеваемост, само че нещата не са трагични , счита общопрактикуващият доктор доктор Станислава Крайселска.

Тя акцентира, че част от подадените сведения за скарлатина не са правилни. Според нея има подправено покачване. 



По думите й доста постоянно родителят самоцелно си пуска пълнозвучен секрет на детето, без изявена клиника. Изолира се стрептококус пиогенес, който също е причинителят и на скарлатината, само че и на други болести, а може да имаме и крепко носителство. 

Заболеваемостта от скарлатина и варицела у нас е малко над междинните равнища за последните години. Това съобщи пред консултантът по здравните въпроси към Столичната община Проф. Тодор Кантарджиев. По думите му ненапълно сме се върнали на предпандемичните равнища.

„ Обясненията са три. Първо, занемарена антибиотична политика и не се лекуват с най-правилните антибиотици. Скарлатина се лекува с пеницилини и с цефалоспорини първа генерация. Второ: занемарени знания на лекарите за това заболяване, тъй като чух странни неща. Скарлатината си е шарка, а всичко друго са стрептококови инфекции, които могат да бъдат ужасяващи ”, сподели здравният специалист.

Проф. Кантарджиев уточни, че 20 дни след скарлатина или ангина , породена от стрептококи, могат да се появят затруднения. Едното е забравеният ревматизъм, при който при 60% от болните се визира сърцето, добави той. Професорът изясни, че скарлатината не се въздейства от ваксини и преди антибиотиците стрептококите били най-смъртоносната бактерия.

Той предложи да се направи скрининг с бързи проби в дребните класове на учебните заведения, тъй като сред 10 и 15% от децата са носители на бактерията, която предизвиква скарлатина, без да развият заболяването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР